Skråputer - alene eller i kombinasjoner

Skråputene har stor anvendelighet og fleksibilitet og brukes som sitteunderlag i forskjellige høyder og bredder etter behov, eller i forskjellige produktpakker (Babypakker, Behandlingspakker, hverdagsbruk i barnevogn, sportsvogn eller sittestol for optimal posisjonering 24 timer i døgnet, mm). Vi har valgt å skråstille håndteringsunderlaget for å optimalisere for sansning og persepsjon (det som gir innholdet betydning) og samspill (det som vekker interesse, gir kontakt, respons og stimulering). Dette gir også strekk og rotasjon i columna inn i normalposisjon, som igjen fører til "lang nakke" og dermed bedret munn og tungefunksjon. Dette er av stor betydning for forming av ganen og dermed utvikling av munn- og svelgmotorikk.

For optimal posisjonering bruker vi i pakkene diverse skråputer, pøller og trekantstaver. Prematur- og babypakkene brukes også til behandlings- og treningsøkter og er sammensatt for endringer etterhvert som barnet utvikler seg under behandlingen. Jo mer umodent barnet er, desto viktigere er det å lage et "rede" som skaper trygghet og stabilitet.

PREMATURPAKKE. Premature ligger oftest flatt og i symmetri på underlaget og det er viktig å føre barnet inn i nyfødt bøyestilling og å beholde symmetri og midtstilling. Det er også viktig med stillingsendringer gjennom dagen. Prematurpakken er sammensatt med henblikk på dette. Se også s. 43 i Varekatalogen.

BABYPAKKER. Disse passer bra for terminbarn og barn i spedbarnsalder som ligger flatt på underlaget og i asymmetri med forskjøvet balansepunkt til en side. Vi posisjonerer barnet inn i bøyestilling ved hjelp av skråputer, kileputer og trekantstaver og fører barnet inn i symmetri ved å få det til å belaste begge sider likt med korreksjonskiler. Når barnet ligger i symmetri og midtstilling vil det lettere bevege armer og ben fritt.

Illustrasjoner:

Videoer: